Sončna elektrarna – da ali ne?

Samooskrba z elektriko s pomočjo manjših sončnih elektrarn se vsako leto povečuje. Tako kot velja za vse druge stvari, ima tudi postavitev sončne elektrarne svoje prednosti in slabosti. Sončna elektrarna – da ali ne je vprašanje, ki bi se ga moral vprašati vsak, ki razmišlja o izgradnji sončne elektrarne. Zato si v nadaljevanju preberite, kakšni so razlogi, da se odločite za postavitev sončne elektrarne in kakšni so morebitni razlogi proti.

Kaj je sončna elektrarna in kako deluje?

Sončna svetloba je oblike energije, ki pride od sonca. Ta vrsta energije je pomembna za življenje na Zemlji, poleg tega pa jo lahko uporabljamo tudi za delovanje človeških iznajdb, kot je sončna elektrarna. Največja prednost sončne svetlobe je zagotovo ta, da gre za obnovljivi vir energije, katerega uporaba je brezplačna.

Glavna naloga sončne elektrarne je, da pridobljeno sončno svetlobo pretvori v električno energijo. Ta pretvorba se dogaja s pomočjo solarnih modulov, ki se namestijo na primerno površino, največkrat na streho objekta. Najbolj idealna postavitev sončne elektrarne je na nagnjeni strehi, ki gleda proti južni strani. Pridobljena električna energija se nato porazdeli po celotnem gospodinjstvu. Ker take sončne elektrarne proizvajajo električno energijo za celotno gospodinjstvo objekta, jim pravimo tudi sončne elektrarne za samooskrbo.

Sončna elektrarna – da ali ne? Največje prednosti izgradnje sončne elektrarne

  • Nizki stroški obratovanja

Za delovanje sončne elektrarne je potrebna sončna svetloba. Ta vir energije je brezplačen, kar pomeni, da je tudi proizvedena elektrika brezplačna. Cene električne energije se vsakoletno višajo, sončna elektrarna pa poskrbi, da se vam ne bo treba ozirati na višanje stroškov. Res je, da je potrebno v zimskih mesecih razliko pokriti s pomočjo napeljane elektrike, ampak vseeno, ko se postavi sončna elektrarna, se celotni stroški obratovanja občutno zmanjšajo.

  • Prijazna do okolja

Delovanje sončne elektrarne prispeva k ohranitvi okolja. Pri njenem delovanju se namreč ne proizvajajo toplogredni plini, ki bi onesnaževali naše ozračje. Ne samo, da je življenjska doba sončne elektrarne lahko tudi 30 let, solarni moduli so narejeni iz materialov, ki so primerni za reciklažo. Prav tako je delovanje sončne elektrarne tiho, kar pomeni, da niso razlog za zvočno onesnaževanje.

  • Delovanje

Sončne elektrarne niso primerne samo za gospodinjstva in podjetja. Primerne so tudi za tiste druge objekte, kjer napeljava električnega omrežja iz različnih razlogov ni mogoča. To pomeni, da se jih lahko namesti na morskih plovilih, hlevih, odmaknjenih vikendih in ostalih lokacijah, kjer je potrebna omejena uporaba električne energije. V teh primerih proizvedena električna energija napolni akumulatorske baterije, da se jih uporablja ponoči ali ob dnevih, ko ni sončnega obsevanja.

  • Minimalno vzdrževanje in čiščenje

Sončne elektrarne potrebujejo le minimalno vzdrževanje in čiščenje, ki naj bi se opravljalo približno enkrat letno. Pri vzdrževanju je najbolj pomembno, da se sončna elektrarna redno pregleda, da deluje, kot bi morala. Pregledi sončnih elektrarn se večinoma opravljajo s pomočjo naprav, ki preverijo njeno delovanje.

Vprašanja, ki si jih postavite pred odločitvijo o postavitvi

  • Kdaj je postavitev sončne elektrarne še smiselna?

Slovenija je načeloma dovolj dobro osončena in čez leto naj bi bilo dovolj sončnih dni, ki pogojujejo, da se postavi sončna elektrarna. Da ali ne, pa je odvisno tudi od vsakega individualnega primera. Če vaša hiša stoji na območju, kjer je dostop sončne svetlobe onemogočen, pa naj bo to zaradi sosednjih stavb ali dreves, ki mečejo senco, bo morda izgradnja težja. Prav tako mora biti streha oz. njena konstrukcija dovolj močna, da bo zdržala težo solarnih modulov. V nasprotnem primeru se lahko zaradi dodatnih nastavitev za postavitev sončne elektrarne stroški močno zvišajo. Seveda pa je najbolje, da vam pri odločitvi pomaga strokovnjak, ki bo ob ogledu kaj hitro ugotovili, v kolikšni meri se vam postavitev domače elektrarne še izplača.

  • Potrebujem dodatni vir energije?

Kljub idealni poziciji hiše in njene strehe čez vse leto ne bo enakomernega sončnega obsevanja. Energija se lahko proizvaja izključno podnevi, potem pa je tu še možnost slabega vremena, na katerega ne moramo vplivati in na splošno so nekateri letni časi manj sončni kot drugi. Zaradi tega je potrebno poleg sončne elektrarne poskrbeti še za dodatni (zanesljiv) vir energije, ki bo poskrbel za dovajanje elektrike, če in ko bo to potrebno.

  • Kako visoka bo začetna investicija?

Pri odločanju za izgradnjo sončne elektrarne so največkrat težava začetni stroški. Investicija se zdi previsoka in mnogi se ne zavedajo prihrankov na dolgi rok. Če se odločite za izgradnjo sončne elektrarne, lahko zaprosite za subvencijo Eko sklada. S tem si zagotovite financiranje, ki pogosto močno zniža dobo odplačevanja in višino mesečnega obroka. V nekaterih primerih je cena obroka celo nižja, kot bi bila mesečna položnica elektrike. Če pogledamo 12 kW sončno elektrarno, jo boste odplačevali nekje od 6 do 9 let, kar je odvisno od višine mesečnega obroka. In če upoštevamo dejstvo, da je življenjska doba sončne elektrarne tudi 30 let in več, se začetna investicija ne zdi več tako visoka.

Ko gre za vprašanje, sončna elektrarna – da ali ne, je odgovor zagotovo da. Prednosti močno prevladujejo nad morebitnimi slabostmi (ki v nekaterih primerih to sploh niso), zato ni nobenega pravega razloga, da se ne bi odločili za izgradnjo sončne elektrarne. V primeru zanimanja vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje. Za vas bomo pripravili brezplačno ponudbo in vam odgovorili na vsa konkretna vprašanja, ki jih morda še imate.

Delite novico

RAZMIŠLJATE O POSTAVITVI SONČNE ELEKTRARNE?

Razmišljate o postavitvi
sončne elektrarne?

Preprosto oddajte povpraševanje in v nekaj dneh vam bomo na mail poslali neobvezujočo ponudbo.