Cena sončne elektrarne

Postopen prehod na obnovljive vire energije je lahko dolgoročno odlična investicija za vaš dom, postavitev lastne sončne elektrarne pa zagotovo pomeni velik premik v tej smeri.

Pri takšnem, nekoliko večjem nakupu, je vsekakor treba pomisliti tudi na kratkoročne finančne posledice, ki bi jih ta poteza imela za vas in vašo družino. Cena sončne elektrarne je ena najbolj iskanih informacij, ki bi jih bodoči kupci sončnih elektrarn radi vedeli vnaprej. A podajanje odgovora na to, kakšna je cena sončne elektrarne, je veliko bolj kompleksen postopek, kot se zdi na prvi pogled. Poglejmo, zakaj.

Cena sončne elektrarne - Sol navitas d.o.o.

Cena sončne elektrarne je odvisna od različnih dejavnikov

Najpogostejši dejavnik, ki določa ceno lastne sončne elektrarne, je največkrat pogojen z njeno proizvodno močjo. V glavnem so cene ponudnikov sončnih elektrarn vezane na 10 kWp, 5 kWp ali 1 kWp moči proizvajanja sončne energije. Sončna elektrarna bo, ne glede na njeno proizvodno moč, odločilno pripomogla k »osamosvojitvi« od priklopa na javno električno napeljavo. S takšno pridobitvijo boste v vašem gospodinjstvu zlahka pokrili glavne električne potrebe za kar 30 ali več let. Drugi pomembni dejavniki, ki lahko vplivajo na to, kako se cena sončne elektrarne lahko razlikuje, pa so tudi:

LEGA PANELOV NA OBJEKTU

VELIKOST POVRŠINE NAMEŠČANJA

IZBIRA PROIZVAJALCA, MONTAŽERJA

ŠTEVILO NAMEŠČENIH PANELOV

VRSTA UPORABLJENIH MATERIALOV

Kako znižati ceno pri izgradnji lastne sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne je vsaj na začetku za nekatere uporabnike nekoliko zastrašujoča. A naj vas to ne zaustavi pri doseganju vaših ciljev po samooskrbi. Na srečo lahko to investicijo kompenzirate z vključitvijo v tako imenovane Eko sklade, ki trenutno prinašajo 50 evrov na 1 kW inštalirane moči. Na ta način se vam bo investicija v nakup sončne elektrarne povrnila kaj kmalu, najpogosteje v 7-ih do 8-ih letih.

Zniževanje cene na račun kakovosti ali izbire nekvalificiranih montažerjev vam odsvetujemo. Pri tovrstni investiciji, ki je namenjena dolgotrajnemu razvoju, je kakovost na prvem mestu. V nasprotnem primeru se nakupa raje sploh ne lotite, ker boste s slabo kakovostjo naprave in njene namestitve dolgoročno le nezadovoljni.

Solarni nadstreški - Sol navitas d.o.o.

Kakšna je približna cena sončne elektrarne na slovenskem trgu?

Cena sončne elektrarne moči 12 kWp

Sončno elektrarno s takšno močjo je mogoče namestiti na površino cca. 70 kvadratnih metrov, elektrarna pa naj bi v letnem povprečju proizvedla kar 11.000 kWh električne energije. Takšna količina energije po izračunih strokovnjakov zlahka zadostuje za potrebe povprečne slovenske stanovanjske hiše. A pozor! Tolikšna količina električne energije bo zadostila tudi dodatnemu ogrevanju vašega doma, tako vam praktično ne bo treba skrbeti za pomanjkanje električne energije na nobenem področju oskrbe vašega doma. Razpon v ceni sončnih elektrarn v tem energijskem rangu sega od 11.000 do 13.000 evrov z DDV.

Cena sončne elektrarne moči 5 kWp

Življenjska doba povprečne sončne elektrarne se giblje okoli trideset let, seveda pa se lahko ta v posameznih primerih nekoliko razlikuje. Za postavitev sončne elektrarne, ki bo proizvedla do 5 kWp električne energije, boste potrebovali okoli 35 kvadratnih metrov primerno osončene površine. Namestitev sončne elektrarne te moči bo za navadno stanovanjsko hišo lahko zadostna, če imate v hiši vgrajene nizkoenergijske sisteme ogrevanja, seveda pa je to tudi odvisno od varčnosti vaših družinskih članov. V splošnem bo tovrstna velikost zadostovala električni porabi povprečne slovenske hiše, v to pa tokrat ne moremo všteti tudi električne energije za ogrevanje. V tem primeru bo to za vas dodaten strošek. Glavni strošek nakupa in montaže sončne elektrarne takšnega obsega bo tako nekje med 8.000 in 9.000 evrov z DDV.

Cena sončne elektrarne moči 1 kWp

Ste vedeli, da lahko z obratovanjem lastne sončne elektrarne stroške za oskrbo doma avtomatično znižate kar za 75 odstotkov? To pomeni, da ste lahko v veliki meri energijsko neodvisni. Sončna elektrarna s proizvodno močjo 1 kWp lahko v enem letu pridela 1100 kWh električne energije. Ali bo to zadostovalo za oskrbo vaše hiše, pa je predvsem odvisno od potreb gospodinjstva. Realno gledano sončna elektrarna te moči ne bo zmogla preskrbeti celotne električne energije, bo pa še kako pripomogla k manjšim stroškom zanjo. Količina porabljene energije je odvisna tudi od tega, ali je vaš dom nizkoenergijski ali ne. Cena sončne elektrarne zagotovo niha tudi glede na izbrani model, poreklo in splošno kakovost njegove izdelave. Stroški nabave in postavitve sončne elektrarne, ki proizvede do 1 kWp, se v glavnem gibljejo med 1000 in 1500 evri z DDV.

Postavitev sončne elektrarne je v Sloveniji že zelo dobro razširjen trend, kar hkrati vpliva tudi na vedno večjo dovršenost izdelave in ponudbe domačih proizvajalcev. Prav izkušnje zadovoljnih uporabnikov, ki že več desetletij zaupajo sončni energiji, dokazujejo, da je tovrstna investicija vredna svojega denarja.

Vabimo vas, da nam zaupate svoje dileme okoli lastne sončne elektrarne. Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja in vam pomagali, da se odločite tako, kot najbolj ustreza vam in vašim potrebam. Za dodatne informacije vabljeni, da oddate povpraševanje TUKAJ, ali nas kontaktirate na info@sol-navitas.si oz. pokličete na 059 223 674.

V kolikor vas zanima še več, pa smo pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o tem, kakšna je lahko cena sončne elektrarne.

Katere vrste sončnih celic veljajo za bolj »ugoden« nakup in katere uvrščamo v višji cenovni rang?

Med cenovno ugodnejše spadajo polikristalne sončne celice, med nekoliko dražje pa monokristalne sončne celice. A pozor, pri prvih je izkoristek od 13 % do največ 15 % ,pri dražjih pa od 15 % tudi do 17,5 %. Mogoč pa je tudi nakup prestižnejših sledilnih modulov, ki le še dodatno povečajo izkoristek. To se seveda pozna tudi pri višji nabavni ceni.

Zakaj se bi mi nakup sončne elektrarne s finančnega vidika izplačal?

Nakup sončne elektrarne je varna naložba z zelo nizkim tveganjem. Poleg zniževanja stroškov za elektriko boste z namestitvijo sončnih celic svojemu objektu zvišali ceno za do 5 odstotkov.

Ali so v ceno postavitve sončne elektrarne všteti tudi ogled in meritve za nameščanje sončne elektrarne?

Večina ponudnikov sončnih elektrarn ogleda in meritev oziroma svetovanja ne zaračuna, tako je tudi pri podjetju Sol navitas. Pozabite na dodatne stroške in postavke, za katere vnaprej sploh niste vedeli. Vse vam bomo predstavili jasno in konkretno, tako imenovanih »skritih« stroškov ne bo, cena sončne elektrarne pa vam bo znana takoj, ko se dogovorimo o vaših željah in potrebah ter možnostih izvedbe projekta.