Najpogostejša vprašanja

Zakaj naj se odločim za sončno elektrarno?

Sončna elektrarna vam ponuja brezplačen in popolnoma čist vir energije, ki nam je na voljo v neomejenih količinah. V primeru, da se odločite za ugodno financiranje preko Eko sklada, lahko vaš mesečni obrok kredita znaša MANJ, kot pa znesek, ki ste ga prej plačevali za elektriko. Tako se prihranki lahko pokažejo že prvi mesec obratovanja elektrarne. Ne pozabite pa tudi vpliv na okolje.

Kako velika mora biti moja sončna elektrarna, da bomo lahko z vidika električne energije samozadostni?

Za štiričlansko družino je primerna sončna elektrarna, ki pridela okoli 12 kW.

Ali je pomembno, kako imam obrnjeno streho?

Najboljša izbira so velike neprekinjene površine, tukaj mislimo predvsem strehe brez frčad ali strešnih oken. Priporočamo, da je streha nagnjena pod kotom vsaj 20 do 40 stopinj. Najbolj optimalna orientacija strehe je jug, dobro proizvodnjo pa nudi tudi orientacije strehe na JV in JZ.

Postavljate tudi večje sončne elektarne?

Specializirali smo se tudi za postavljanje večjih sončnih elektrarn. Če imate na vašem poslovnem objektu večjo streho, ki je večji del dneva obsijana s soncem in ste velik porabnik električne energije, potem lahko s postavitvijo sončne elektrarne po tako imenovani priključni shemi PS2, kjer boste večino proizvedene električne energije uporabili za lastne potrebe, precej znižate vaše stroške porabe električne energije. Če imate optimalne pogoje, se vam lahko investicija povrne že v petih letih.

Kako do subvencije Eko sklada?

Subvencija je odvisna od razpoložljivih sredstev pri Eko skladu – trenutno sredstva še imajo in v večini odobrene vse vloge. Subvencije Eko sklada ni mogoče dobiti, če bi sončno elektrarno postavili npr. na travnik ob hiši, kar pomeni, da morajo biti paneli na strehi. Vso potrebno dokumentacijo vam pripravimo mi.

Kaj je net meteering?

Sistem net materinega v Sloveniji omogoča lastnikom sončnih elektrarn letno obračunavanje električne energije. To pomeni, da se proizvedena in porabljena elektrika obračunata na letni ravni.

Do kdaj bo veljal net meteering?

Obstoječi sistem se za samooskrbo za trenutne investitorje in za tiste, ki bodo vstopili v sistem do začetka veljave Uredbe o samooskrbi z električno energijo, ne bo spremenil.

Spremenjen sistem bo veljal samo za nove investitorje, ki bodo šli v investicijo po spremembi. Po novem sistemu v skladu z evropskimi direktivami se bo za prejeto in oddano elektriko v omrežje plačevala omrežnina in dajatve.

Kako je z ogledi lokacije, kjer bo postavljena sončna elektrarna?

V primeru, če vem je kot stranki ponudba zanimiva, opravimo brezplačen in neobvezujoč ogled. Naši izkušeni projektanti vam bodo ob ogledu lahko ustrezno svetovali in pridobili vse potrebne informacije za morebitne spremembe na ponudbi, tako da bo sončna elektrarna optimalna za vas in vaše potrebe. Ogled traja približno eno uro, je pa seveda odvisno od zahtevnosti projekta in želja stranke.

V kolikšnem času od pridobitve soglasja lahko začnete s postavitvijo sončne elektrarne?

Sončno elektrarno lahko začnemo postavljati takoj, saj smo v podjetju SOL NAVITAS nakupili dovolj panelov na zalogo, da lahko pričnemo z deli takoj. Po pridobitvi soglasja vas takoj dodamo na seznam za montažo in v roku enega meseca tudi zmontiramo sončno elektrarno.

Kaj pa, če gradim popolnoma novo estetsko dovršeno hišo z urejeno okolico in mi sončne elektrarne na strehi niso všeč?

Tudi za vas imamo rešitev – premium solarne strešnike Terran Generon, ki so revolucionarna inovacija, saj imajo sončne celice vgrajene v površino posameznih strešnikov na tako poseben način, da sta njihova namestitev in videz skoraj enaka tradicionalnim strešnikom. Gre za estetski, okolju prijazen, brezkompromisen in energetsko učinkovit strešni sistem. 25-letna garancija!

Katere module uporabljate?

Pri vseh naših projektih delamo izključno s paneli, ki so na listi Tier 1. Tier 1 je ocena, s katero se ocenjuje finančna stabilnost proizvajalcev solarnih panelov. Vsake tri mesece jo preverja Bloomberg New Energy Finance. Ker gre pri panelih za dolgoletne garancije, je dolgoročna stabilnost proizvajalcev še posebej pomembna.

Kakšne so prednosti hranilnika?

Hranilniki bodo v bližnji prihodnosti postali pomemben element za stabilizacijo omrežja, saj se zaradi pospešenega prehoda na proizvodnjo energije iz obnovljivih virov že kažejo velika nihanja omrežja in bodo baterije namenjene stabilizaciji omrežja. Z vgradnjo hranilnika zagotovimo, da se večina proizvedene energije, ki bi bila oddana v omrežje, shrani in porabi na merilnem mestu. Na ta način dosežemo resnično samooskrbo, ki nam omogoča, da porabimo energijo na merilnem mestu in smo manj odvisni od veljavnih predpisov, cen energije in omrežnine. Hranilnik vam bo poleg tega nudil rezervno napajanje v primeru izpada električnega toka, zmanjšal stroške omrežnine in vam služil za polnjenje baterije v času nizke tarife.

Kolikšna je življenjska doba panelov?

Odvisno od panelov in proizvajalcev. V povprečju pa velja nekje med 25 in 30 let, ampak paneli tudi po tem obdobju ne prenehajo delovati, ampak delajo z zmanjšano močjo, v povprečju z 84 % močjo.

Kako je z reciklažo modulov?

SOL NAVITAS d.o.o. ima sklenjeno pogodbo z družbo ZEOS d.o.o., ki za nas izvaja obveznosti ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, za celotno količino odpadne EE opreme, ki jo vsako leto damo na trg. Prevzem na zbirnih mestih in reciklaža modulov sta po prenehanju delovanja brezplačna. Stranka mora module odstraniti in jih pripeljati do zbirnega mesta, podjetje ZEOS pa brezplačno module prevzame.  ZEOS je  ne-profitna skupna shema za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo (EE). ZEOS izpolnjuje svoj namen z aktivnostmi, ki so v skladu s pravili in obveznostmi, ki izhajajo iz direktive 2012/19/EU in nacionalne zakonodaje, ki temelji na tej direktivi.

Zakaj izbrati Sol navitas?
  • kakovostni ter hitro izvedeni projekti,
  • izkušeni projektanti,  
  • hitro odzivna podpora,
  • dolgoročno jamstvo, 
  • uspešni pri reševanju zahtevnih projektov.

 

Imamo lastne projektante z bogatimi mednarodnimi izkušnjami pri projektiranju sončnih elektrarn. Tudi naše monterji (krovci in elektroinštalaterji) imajo več kot 15 let izkušenj z montažo sončnih elektrarn. Smo eni redkih izvajalcev, ki dajemo 10 letno garancijo, da ne bo prišlo do zamakanja strehe zaradi montaže sončne elektrarne. Od leta 2008 dalje smo postavili več kot tri tisoč manjših elektrarn za samooskrbo in nekaj sto velikih sončnih elektrarn moči od 100 kW do 1 MW.

Ali opravite postavitev sončne elektrarne na ključ?

Seveda! Naša izvedba zajema postavitev na ključ v pravem pomenu besede – od začetnega ogleda, ureditve pogodbe in celotne dokumentacije, do postavitve, priklopa ter zagona elektrarne. Pomagamo tudi pri pripravi dokumentacije in urejanju nepovratnih sredstev in kredita.

Ali je potrebno kakšno vzdrževanje sončne elektrarne potem ko je že postavljena?

To je vsekakor priporočljivo. Pri nas imamo možnost daljinskega nadzora, kjer sistem sproti javlja napake, potem imamo možnost tedenskega pregleda preko daljinskega nadzora, potem imamo redni fizični pregled vsaki dve leti. Hkrati tudi nudimo čiščenje panelov, saj lahko umazanija zaradi dimniških saj, cvetnega prahu, izpustov zračnikov, smoga, peska, ptičjih iztrebkov zmanjša proizvodnjo sončne elektrarne tudi do 20 % ali celo več. Čiščenje svetujemo vsaj enkrat letno in sicer je to najboljše narediti zgodaj spomladi, da bodo v mesecih, ko je največja proizvodnja, paneli kar čim bolj čisti. Več o tem si preberite v naših storitvah.

RAZMIŠLJATE O POSTAVITVI SONČNE ELEKTRARNE?

Razmišljate o postavitvi
sončne elektrarne?

Preprosto oddajte povpraševanje in v nekaj dneh vam bomo na mail poslali neobvezujočo ponudbo.