Sončna elektrarna izračun, ki vam bo pomagal pri odločitvi

Sončna elektrarna izračun

Ali veste, da se nam obetajo kar precejšnje podražitve električne energije? Kako se nanje pripraviti? In zakaj vemo, da imamo rešitev za vas? Sončna elektrarna izračun, ki vas bo prepričal!

 

Dvigi cen električne energije

Dvig cen električne energije za gospodinjstva je šele uvod v prave podražitve, ki nas čakajo v naslednjih mesecih in letih. Tudi gospodinjstva se bodo morala soočiti s podražitvami električne energije, kot se je to zgodilo podjetjem. Za gospodinjstva je sicer Vlada RS 1. septembra 2022 za eno leto zamrznila cene električne energije na 0,118 €/kWh za visoko tarifo in 0,082 €/kWh za nizko tarifo, zamrznitev so podaljšali do konca leta 2023.

 

Da so kakršne koli napovedi o prihodnjem gibanju cen električne energije zelo nehvaležne, se je pokazalo v zadnjem letu dni. Kljub temu pa se vsi strokovnjaki strinjajo, da tako nizkih cen električne energije, kot smo jih imeli do leta 2020, vsaj še desetletja ne bomo več imeli. Če ne bo še kakšnih večjih negativnih presenečenj, ki bi ponovno povzročila velike skoke cen, bi lahko s trenutnimi cenami na borzah računali tudi malo bolj dolgoročno.

Če nas trenutno 1 kWh električne energije stane okrog 0,16 € (z omrežnino, trošarino, prispevki in DDV), bi nas po koncu zamrznitve cen stal tudi okrog 0,30 €, kar je 90 % več kot trenutno. Zato ne spreglejte v nadaljevanju: SONČNA ELEKTRARNA IZRAČUN!

 

Dva načina nižanja mesečnih stroškov

Kaj lahko sploh sami storimo, da ne bo v naslednjih letih večina našega družinskega proračuna šla za električno energijo in ogrevanje? Nekaj možnosti imamo. Prva je seveda znižanje porabe, k čemer lahko največ prispeva energetsko učinkovita gradnja ter obnova naših hiš in stanovanj in pa uporaba energetsko varčnih gospodinjskih aparatov in drugih porabnikov električne energije ter tudi racionalno obnašanje pri porabi energentov. Druga pa je postavitev sončne elektrarne za samooskrbo na svoji strehi. Da bi vam dokazali, da je to prava rešitev, smo za vas pripravili unikaten pregled stroškov sončne elektrarne in izračunali vaše mesečne obveznosti s postavitvijo sončne elektrarne. Sledi – sončna elektrarna izračun v nadaljevanju članka.

 

S postavitvijo sončne elektrarne si močno znižamo obstoječe stroške električne energije, postanemo neodvisni od dvigov cen električne energije, poleg tega pa prispevamo k razogljičenju in s tem ohranjanju pogojev za življenje naslednjih generacij. Če hkrati s postavitvijo sončne elektrarne zamenjamo še ogrevanje in preidemo iz zemeljskega plina ali kurilnega olja na toplotno črpalko ali kakšen drug način ogrevanja z električno energijo, bo prihranek največji. Kot boste videli v nadaljevanju, bo SONČNA ELEKTRARNA IZRAČUN tisti, ki vas bo prepričal, da ste na pravi poti, ko razmišljate o postavitvi sončne elektrarne.

 

Za to se odloča vse več gospodinjstev in podjetij, o čemer priča podatek, da je bilo v letu 2022 v Sloveniji postavljenih več kot 12.000  novih sončnih elektrarn, glede na že izdana soglasja za priključitev pa jih bo v letu 2023 vsaj še dvakrat toliko. Ker pa je električno omrežje marsikje po Sloveniji staro in v slabem stanju, je število sončnih elektrarn, ki se lahko priklopijo na eno transformatorsko postajo omejeno in vse več prosilcem elektro distribucije zavrnejo vlogo za priključitev sončne elektrarne ali pa jim omejijo njeno moč. Zato o postavitvi sončne elektrarne ni dobro predolgo razmišljati, ampak velja z vlogo čim bolj pohiteti.

 

Subvencije in kredit Eko sklada

Postavitev sončne elektrarne in menjava ogrevanja je mogoča tudi, če za to nimate na voljo prostih denarnih sredstev. Del investicije lahko zmanjšate s pridobitvijo nepovratnih sredstev Eko sklada, za preostanek investicije pa lahko s strani Eko sklada in tudi vse več bank, pridobite ugoden kredit. Seveda je kredit potrebno vračati, vendar, če vaš povprečni mesečni strošek električne energije in ogrevanja znaša 200 evrov ali več in imate vsaj 70 m2 strehe obrnjene proti jugu, bo vaš mesečni obrok kredita nižji kot je vaš trenutni mesečni račun za električno energijo in ogrevanje.

 

Sončna elektrarna izračun

Poglejmo konkretni primer – sončna elektrarna izračun!

Gospodinjstvo, ki s toplotno črpalko ogreva cca. 200 m2, je letno porabilo 13.000 kWh električne energije, za kar po trenutni ceni plačajo 2080 evrov letno (173 evrov mesečno). Na njihovo južno streho smo postavili 12 kW sončno elektrarno, ki jim letno proizvede okrog 13.000 kWh električne energije. Strošek postavitve te elektrarne  je bil približno 14.000 evrov. Od Eko sklada so dobili subvencijo v višini 600 evrov, 13.300 evrov pa so vzeli kredita za obdobje 10 let po obrestni meri 1,3 % + 3M EURIBOR, ki trenutno znaša 2,7 %. Mesečni obrok kredita znaša 135 EUR.  

 

Sončna elektrarna izračun – dokazan trikrat!

Proizvedena električna energija iz sončne elektrarne pokrije njihovo celotno porabo po električni energiji in tudi porabo toplotne črpalke za ogrevanje. Njihov strošek električne energije sedaj znaša 18 evrov mesečno (strošek priključne moči pri varovalkah 3 x 25A), strošek zavarovanja in vzdrževanja sončne elektrarne pa cca. 15 evrov mesečno. Njihov skupni mesečni strošek za električno energijo in ogrevanje tako po novem znaša (135 + 18 + 15) 168 EUR, kar je 5 EUR manj kot pred tem, ko niso imeli sončne elektrarne, kljub temu, da za sončno elektrarno niso porabili nič lastnih sredstev.

Sončna elektrarna izračun – potrjen prvič!

 

Ko bodo odplačali kredit, pa bo njihov mesečni strošek za električno energijo in ogrevanje dobrih 30 EUR in to še naslednjih 15 do 20 let, saj je življenjska doba sončne elektrarne 25 do 30 let.

Sončna elektrarna izračun – potrjen drugič!

 

Če pa ne bi naredili nič, pa bi takoj po koncu zamrznitve cen namesto trenutnih povprečnih 173 evrov za električno energije in ogrevanje, plačevali preko 300 evrov mesečno.

Sončna elektrarna izračun – potrjen tretjič!

Sončna elektrarna izračun, ki nedvomno prepriča!

 

Pohitite z vlogami za pridobitev soglasja za priključitev (da ujamete NET METERING)

 

Za ugodnejše obračunavanje električne energije je pomembno, da ukrepate še letos in še pred novim letom vložite vlogo za pridobitev soglasja za priključitev sončne elektrarne pri vašem elektro distributerju. Samooskrba z električno energijo po sistemu NET metering se z novim letom nepreklicno izteka. Doslej so se lahko viški energije, ki jih je sončna elektrarna proizvedla poleti, porabili pozimi. Z novim letom to več ne bo mogoče. Izjema bodo le tisti, ki še letos oddajo vlogo za soglasje za priključitev. Tako ostanete v sistemu net meteringa. Nato imate čas, da do konca leta 2024 postavite in priklopite sončno elektrarno. Vse to bo za vas strokovno opravila izkušena ekipa Sol navitas.

 

Za vse, ki bodo oddali soglasje za priključitev po 1.1.2024, bodo pogoji manj ugodni, saj bodo morali plačevati omrežnino za prevzeto električno energijo, sproti prodajati viške in kupovati manke električne energije.

In sončna elektrarna izračun – še enkrat potrjen!

 

Vašo sončno elektrarno zaupajte le izkušenemu izvajalcu

Najprej se morate prepričati, da sončna elektrarna izračun res drži in da so vas preračuni prepričali. To smo dokazali. Naslednje, kar se morate prepričati – da vam bo sončno elektrarno postavljal zaupanja vreden partner za fotovoltaiko.

Da bo vaša sončna elektrarna res delala 30 let, je potrebno izbrati kakovostnega in izkušenega izvajalca, ki vam bo vgradil najkakovostnejše komponente in elektrarno zmontiral tako, da vam ne bo poškodoval strehe ali kako drugače ogrozil vaše hiše. Izredno pomembno je, da izberete podjetje, ki je že dolgo na trgu in dovolj veliko, da se bo s tem ukvarjalo tudi naslednjih 25 ali 30 let. Tako bo lahko servisiralo vašo sončno elektrarno in pri njem boste lahko uveljavljati tudi morebitne garancijske zahtevke.

S povečanjem povpraševanja po sončnih elektrarnah se na trgu pojavlja tudi vse več ponudnikov z manj izkušnjami in manj kakovostno izdelavo sončne elektrarne ter z nepreverjenimi in neodobrenimi komponentami. Takšni ponudniki vam bodo sicer lahko ponudili malo nižje cene od resnih ponudnikov z izkušnjami in znanjem na tem področju, ampak po letu ali dveh takšni ponudniki običajno zaprejo podjetja in izginejo, vas pa pustijo same s težavami in okvarami, ki se pri slabših sestavnih delih in slabi montaži začnejo kar kmalu pojavljati.

Zaupajte podjetju SOL NAVITAS, ki je na trgu že 15 let in ki ima zaupanja vredne strokovne svetovalce, sodelavce, lastne projektante in močno servisno mrežo. 

Od leta 2008 dalje smo postavili že več kot 3000 sončnih elektrarn skupne moči preko 60 MW v Sloveniji in tujini. Vgrajujemo samo kakovostne in preizkušene komponente, ponujamo konkurenčne cene.

Pri nas opravimo vse – od začetnega ogleda, ureditve pogodbe in celotne dokumentacije, do postavitve, priklopa ter zagona elektrarne. Pomagamo tudi pri pripravi dokumentacije in urejanju nepovratnih sredstev in kredita Eko sklada. Prav tako nudimo najcelovitejše vzdrževanje sončnih elektrarn.

Na trgu smo že od leta 2008, kar pomeni, da se s 15-letno tradicijo uvrščamo med najzanesljivejše in najbolj izkušene ponudnike za postavitev sončnih elektrarn v Sloveniji.

Delite novico

RAZMIŠLJATE O POSTAVITVI SONČNE ELEKTRARNE?

Razmišljate o postavitvi
sončne elektrarne?

Preprosto oddajte povpraševanje in v nekaj dneh vam bomo na mail poslali neobvezujočo ponudbo.