Kako znižati vse višje stroške električne energije in ogrevanja v gospodinjstvu?

Trenutna rast cen električne energije za gospodinjstva je žal šele uvod v prave podražitve, ki nas čakajo do konca letošnjega leta, sploh pa v začetku naslednjega leta. Tudi gospodinjstva se bodo morala soočiti z 100 in več % podražitvami električne energije, kot se je to že v začetku letošnjega leta zgodilo velikemu številu podjetij. Za gospodinjstva so trgovci z električno energijo za leto 2022 v veliki meri še uspeli zakupiti električno pred podražitvami v drugi polovici leta 2021, ampak ti zakupi večinoma trajajo le do konca leta 2022. Zato trenutno nekateri za gospodinjstva še niso dvigili cene električne energije ali pa so jo dvignili le v manjšem obsegu. Računali so, da se bodo zelo visoke trenutne cene električne energije z začetkom pomladi začele umirjati.

Z izbruhom vojne v Ukrajini pa se je situacija na trgu energentov samo še dodatno zaostrila. Žal se vse bolj kaže, da te vojne ne bo konec v nekaj dneh, ampak da lahko pričakujemo dolgotrajen konflikt, kar posledično pomeni tudi dolgotrajne izredne razmere na energetskih trgih – beri cene energentov na nivojih, ki si jih je dobrega pol leta nazaj nismo mogli niti predstavljati.

Če pogledamo zemeljski plin, je povprečna cena na svetovnih borzah v letu 2020 znašala 9,6 EUR za MWh. Trenutno pa ta cena znaša preko 140 EUR/kWh, kar je 15-krat več. Žal pa situacija pri cenah električne energije ni nič boljša. Cena na madžarski borzi HUPX, ki najbolj vpliva na ceno električne energije v Sloveniji je v letu 2020 v povprečju znašala 39 EUR za MWh, danes pa znaša 370 EUR za MWh, torej 9,5-krat več. Pri električni energiji se te podražitvi k sreči ne prelijejo tako hitro v dvig končne cene za gospodinjstva kot pri plinu, saj trgovci z električno energijo delajo zakupe za daljše obdobje kot pri plinu, ampak tudi tukaj se zakupi redko delajo za več kot leto dni vnaprej. Če se konflikt v Ukrajini do konca letošnjega leta ne bo umiril, potem se moramo tudi v gospodinjstvih pripraviti na nekaj 100 % dvige cene električne energije in ne samo nekaj 10 %.

Dva načina znižanja mesečnih stroškov

In kaj lahko sploh samo storimo, da ne bo v naslednjih letih večina našega družinskega proračuna šla za električno energijo in ogrevanje? Nekaj možnosti imamo. Prva je seveda znižanje porabe, k čemer lahko največ prispeva energetsko učinkovita gradnja ter obnova naših hiš in stanovanj, pa uporaba energetsko varčnih gospodinjskih aparatov in drugih porabnikov električne energije ter tudi racionalno obnašanje pri porabi energentov. Druga pa je postavitev sončne elektrarne za samooskrbo na svoji strehi. S tem si močno znižamo obstoječe stroške električne energije, postanemo neodvisni od dvigov cen električne energije, poleg tega pa prispevamo k razogljičenju in s tem ohranjanju pogojev za življenje naslednjih generacij. Če hkrati s postavitvijo sončne elektrarne zamenjamo še ogrevanje in preidemo iz zemeljskega plina ali kurilnega olja na toplotno črpalko ali kakšen drug način ogrevanja z električno energijo, bo prihranek največji.

Za to se odloča vse več gospodinjstev, o čemer priča podatek, da je Eko sklad samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta dobil preko 2.000 vlog za subvencijo za postavitev sončne elektrarne za samooskrbo, s čimer so bila porabljena vsa sredstva namenjena za subvencije za sončne elektrarne v letu 2022. Je pa takoj po tem Ministrstvo za infrastrukturo RS sporočilo, da bodo zagotovili dodatna finančna sredstva za nadaljnje uvajanje naprav za samooskrbo z električno energijo. Eko sklad bo v kratkem objavil nov javni poziv za subvencioniranje.

Na voljo subvencija in kredit Eko sklada

Postavitev sončne elektrarne in menjava ogrevanja je mogoča tudi, če za to nimate na voljo prostih denarnih sredstev. Del investicije lahko zmanjšate s pridobitvijo nepovratnih sredstev Eko sklada, za preostanek investicije pa lahko s strani Eko sklada in tudi vse več bank, pridobite ugoden kredit. Seveda je kredit potrebno vračati, vendar če vaš povprečni mesečni strošek električne energije in ogrevanja znaša 200 EUR ali več in imate vsaj 70 m2 strehe obrnjene proti jugu, bo vaš mesečni obrok kredita nižji kot je vaš trenutni mesečni račun za električno energijo in ogrevanje.

Primer izračuna za slovensko gospodinjstvo

Poglejmo konkreten primer. Gospodinjstvo je letno porabilo 2.400 EUR za električno energijo in ogrevanje, ker so se ogrevali z zemeljskim plinom. Na njihovo južno streho smo postavili 12 kW sončno elektrarno, ki jim letno proizvede okrog 13.000 kWh električne energije, ogrevanje pa se preuredili na toplotno črpalko za centralno ogrevanje. Strošek postavitve te elektrarne in toplotne črpalke je bil približno 20.000 EUR. Od Eko sklada so dobili subvenciji v višini približno 4.000 EUR, v znesku 16.000 EUR pa so vzeli kredit za obdobje 10 let po 1,5 % obrestni meri. Mesečni obrok kredita znaša 144 EUR.

Proizvedena električna energija iz sončne elektrarne pokrije njihovo celotno porabo po električni energiji in tudi porabo nove toplotne črpalke za ogrevanje. Njihov strošek električne energije sedaj znaša 18 EUR mesečno (strošek priključne moči pri varovalkah 3 x 25A), strošek zavarovanja in vzdrževanja sončne elektrarne pa cca. 10 EUR mesečno. Njihov skupni mesečni strošek za električno energije in ogrevanje tako po novem znaša (144 + 18 + 10) 172 EUR, kar je 38 EUR manj kot pred tem. Tako bo 10 let, po desetih letih, ko bodo odplačali kredit, pa bo njihov mesečni strošek za električno energijo manj kot 30 EUR in to še naslednjih 15 do 20 let, saj je življenjska doba sončne elektrarne 25 do 30 let. Če pa ne bi naredili nič, kar ni tako neverjeten scenarij, pa bi se prav lahko zgodilo, da bi že naslednjo leto, namesto trenutnih povprečnih 200  EUR za električno energije in ogrevanje, plačevali 500, 600 ali tudi 800 EUR mesečno.

Letni obračun energije le še do konca leta 2023

Letno obračunsko obdobje za poravnavo oddanih viškov in prevzete električne energije bo v sedanji obliki dovoljeno do konca leta 2023. Za vse, ki bodo sončno elektrarno priključili do konca leta 2023, je v novem Zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije predpisano, da se bodo za njih tudi po letu 2023 uporabljale sedaj veljavne zakonske določbe. Za tiste, ki  bodo sončno elektrarno postavili po letu 2023, pa bodo pogoji verjetno malo manj ugodni, saj bodo morali plačevati omrežnino za prevzeto električno energijo.

Vašo sončno elektrarno zaupajte le izkušenemu izvajalcu

Da pa bo vaša sončna elektrarna res delala 30 let, je potrebno izbrati kvalitetnega in izkušenega izvajalca, ki vam bo vgradil kvalitetne komponente in elektrarno zmontiral tako, da vam ne bo uničil strehe ali požarno ogrozil vaše hiše. Izredno pomembno je, da izberete podjetje, ki je že dolgo na trgu in dovolj veliko, da se bo s tem ukvarjalo tudi naslednjih 25 ali 30 let. Tako bo lahko servisiralo vašo sončno elektrarno in pri njem boste lahko uveljavljati tudi morebitne garancijske zahtevke. S povečanjem povpraševanja po sončnih elektrarnah se na trgu pojavlja tudi vse več nekvalitetnih ponudnikov, ki nimajo potrebnih izkušenj in znanj ter vgrajujejo cenene nekvalitetne komponente, ki se bodo pokvarile že po nekaj letih. Takšni ponudniki vam bodo sicer lahko ponudili malo nižje cene od resnih ponudnikov z izkušnjami in znanjem na tem področju, ampak po letu ali dveh takšni ponudniki običajno zaprejo podjetja in izginejo, vas pa pustijo same s težavi in okvarami, ki se pri nekvalitetnih sestavnih delih in slabi montaži začnejo kar kmalu pojavljati.

Avtor: mag. Robert Otorepec, prokurist podjetja Sol navitas d.o.o.

Delite novico

RAZMIŠLJATE O POSTAVITVI SONČNE ELEKTRARNE?

Razmišljate o postavitvi
sončne elektrarne?

Preprosto oddajte povpraševanje in v nekaj dneh vam bomo na mail poslali neobvezujočo ponudbo.