Kako vzdrževati sončne elektrarne? In kaj, če zapade sneg?

Kako vzdrževati sončne elektrarne? In kaj, če zapade sneg?

Sončne elektrarne, kot trajnostni vir energije, igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju odvisnosti od fosilnih goriv in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Vendar pa, kot pri vsaki tehnologiji, tudi sončne elektrarne zahtevajo redno vzdrževanje, še posebej, če so starejše. Starejše elektrarne so bolj nagnjene k okvaram, kar lahko vodi do izpadov proizvodnje. V večini primerov so to malenkosti, kot so varovalke, težave na razsmernikih in razrahljani spoji, ki kljub svoji majhnosti lahko povzročijo pomemben izpad proizvodnje. In slabo vzdrževanje elektrarn lahko, poleg manjše proizvodnje, vodi tudi do resnejših okvar, ki lahko v nekaterih primerih povzročijo nevarnost električnega udara ali požara. Zato je redno vzdrževanje naprav še toliko bolj pomembno.

SOL NAVITAS z vrhunsko merilno opremo

Pri vzdrževanju sončnih elektrarn je poleg znanja in izkušenj ključnega pomena uporaba vrhunske merilne opreme in termovizijske kamere. Ta tehnologija omogoča natančno odkrivanje napak, ki jih običajni pregledi ne bi zaznali. Vzdrževanje zajema več stopenj, ki se osredotočajo na različne vidike delovanja sončne elektrarne.


Daljinski nadzor:
Prva linija obrambe pred izpadi proizvodnje je daljinski nadzor. S pomočjo avtomatskega obveščanja o napakah na delovanju opreme, kot so fotonapetostni moduli, razsmerniki, optimizatorji in elektroenergetsko omrežje, lahko omogočimo hitro odpravljanje težav, še preden vplivajo na proizvodnjo.


Tedenski pregled:
Reden tedenski pregled preko daljinskega nadzora zagotavlja, da poleg napak v delovanju zaznamo tudi morebitne nepravilnosti. Pregled dnevnika opozoril in napak, skupaj z analizo odstopanja proizvodnje modulov, omogoča hitro odzivanje in preprečevanje morebitnih izpadov.


Redni fizični pregled:
Fizični pregled opreme vsaki dve leti je ključen za dolgoročno zanesljivost in varnost sončne elektrarne. To vključuje pregled pritrjenosti nosilne konstrukcije in modulov, termovizijo modulov, kablov, omarice in razsmernika, analizo delovanja razsmernika ter pregled pritrjenosti kablov in spojev. Čiščenje ventilatorja razsmernika je prav tako del rednega fizičnega pregleda.


Čiščenje sončnih elektrarn:
Umazanija na modulih lahko močno zmanjša učinkovitost sončne elektrarne, zato je redno čiščenje ključno. Umazanija zaradi saj, cvetnega prahu, izpustov zračnikov, smoga, peska, ptičjih iztrebkov zmanjša proizvodnjo sončne elektrarne tudi do 20 % ali celo več. Naravni pojavi, kot so dež in veter vsekakor pomagajo pri manjših nečistočah, nikakor pa ne zadostujejo za učinkovito čiščenje trdovratno umazanih modulov. Še posebej hitro se umažejo paneli na sončnih elektrarnah z nizkim naklonov panelov, kjer se poleg umazanije na njih lahko nabira še listje. Zato priporočamo čiščenje vsaj vsako drugo leto, v primeru bolj umazanega okolja pa vsaj enkrat letno. To je najboljše narediti zgodaj spomladi, da bodo v mesecih, ko je največja proizvodnja, paneli kar čim bolj čisti.

V podjetju SOL NAVITAS (Poglej reference) nudimo učinkovito čiščenje panelov po konkurenčnih cenah in z izkušeno ekipo. Izvajamo vodno čiščenje z vrtljivimi krtačami, ki so nameščene na teleskopsko roko, ki omogoča večjo fleksibilnost in učinkovitost čiščenja. Krtače so izdelane iz najlona in omogočajo čiščenje površine modulov brez prask. Vodi dodamo namensko čistilo za čiščenje solarnih panelov, da na njih po čiščenju ne ostajajo sledi sušenja vode ali vodnega kamna.

S skrbnim vzdrževanjem in rednimi pregledi lahko zagotovimo optimalno delovanje sončnih elektrarn, kar ne le povečuje njihovo življenjsko dobo, ampak tudi prispeva k varni in trajnostni proizvodnji čiste energije. 


Kaj pa, ko na našo streho zapade sneg?

Sončna elektrarna deluje skozi vso leto, ne glede na vremenske razmere. Njeno delovanje oziroma proizvodnja električne energije ni odvisna od temperature, ampak od sonca. In to je tudi edini razlog, da v zimskih mesecih sončna elektrarna proizvede manj električne energije kot v poletnih, saj so dnevi krajši in osončenost manjša.

Sončna elektrarna pozimi zagotavlja nemoteno proizvodnjo elektrike. V tem času je edina težava sneg, ki preprečuje prodiranje sončnih žarkov na module. A zaradi južne lege (ponavadi) in gladke površine, se sneg hitreje stopi ali zdrsne s strehe.

Snega z modulov načeloma ni potrebno čistiti, saj se bo slej kot prej sam stopil oziroma zdrsnil. V kolikor pa se za čiščenje vseeno odločite, priporočamo, da delo prepustite strokovnjakom, ki se s tem profesionalno ukvarjajo in imajo za takšno delo vso potrebno opremo, saj gre za zelo zahtevno delo.


Zaupajte vzdrževanje vaše sončne elektrarne strokovnjakom

Delovanje sončnih elektrarn spremljamo dnevno in se ob morebitni napaki odzovemo še isti dan.

Z rednim vzdrževanjem zagotovimo:

  • nemoteno obratovanje, 
  • optimalno proizvodnjo električne energije,
  • zmanjšamo možnost okvar in predvsem požara. 

Sol navitas ima:

  • 15 let izkušenj s sončnimi elektrarnami,
  • lastno ekipo vzdrževalcev s pridobljenimi certifikati za preglednika električnih inštalacij,
  • hitro odzivno podporo,
  • napredno opremo za pregled sončnih elektrarn,
  • ažurnost pri reklamacijah.

Delite novico