delovanje sončne elektrarne

Kako deluje sončna elektrarna in kako jo lahko pridobite?

Sončna elektrarna prinaša številne prednosti. Prehod na trajnostnejši način življenja se še nikoli ni zdel tako preprosto in hitro dosegljiv kot danes.. V skladu s hitrim napredkom novih tehnologij se namreč vsakemu od nas odpira precej možnosti in načinov, s katerimi lahko doseže višjo stopnjo samooskrbe – tako z vidika najosnovnejših sredstev za življenje kot z vidika energetske samooskrbe. In ravno to področje je tisto, ki ga najbolj obvladamo.

Električna energija je namreč tista, od katere je odvisna še tako majhna podrobnost v vsakem domu, zato je vredno razmisliti o tem, kako bi jo lahko v največji meri proizvajali kar doma. Ker pa verjetno marsikdo meni, da pot do tega ni tako preprosta, vam bomo v prispevku pojasnili, kako deluje sončna elektrarna, in vam na ta način predstavili, da postavitev lastne sončne elektrarne z našo pomočjo poteka hitro, povsem rutinirano ter tako, da boste na koncu resnično zadovoljni.

Kako deluje sončna elektrarna?

Sončna elektrarna je ustvarjena za to, da sončno energijo spremeni v človeku uporabne vire energije, v našem primeru v električno energijo, brez katere si življenja ne predstavljamo več. Če vas zanima, kako deluje sončna elektrarna, se morate zavedati, da je proces pretvorbe zapleten, a se ga vseeno da poenostaviti do te mere, da ga razume vsak povprečni uporabnik.

sončna elektrarna

Fotonapetostna tehnologija deluje tako, da sončno svetlobo oziroma sevanje spremeni neposredno v električno energijo. V osnovi so sončne celice polprevodniške diode. Sončna svetloba povzroči, da se elektroni v sončnih celicah začnejo gibati (fotoni, ki jih sonce sprosti, iz atomov izbijejo elektrone), pri čemer nastane enosmerni električni tok.

Ključni pomen pri ustvarjanju električne energije, ki je primerna za uporabo v gospodinjstvu, pa imajo razsmerniki. Ti enosmerni tok, ki pride iz sončnih celic, namreč spremenijo v izmeničnega. Električna energija v takšni obliki je primerna tako za vse gospodinjske naprave kot za odvajanje v električno omrežje. Če vaša sončna elektrarna proizvede višek električne energije, se tega odvaja v električno omrežje. Preprost in hiter odgovor na to, kako deluje sončna elektrarna, torej je, da sončno energijo spreminja v električno.

Kako torej do samooskrbe z električno energijo?

Vsakemu, ki razmišlja o postavitvi lastne sončne elektrarne, je pomembno, da celoten projekt poteka brez zapletov, hitro in po vnaprej znanih korakih. Za začetno ponudbo lahko preprosto izpolnite povpraševanje na naši spletni strani ali pa nas kar pokličete, mi pa vam bomo odgovorili v najkrajšem mogočem času. Naša ponudba bo neobvezujoča, hkrati pa boste z njo pridobili vse pomembne podatke in možnosti, ki so vam na voljo.

Za dodatne podrobnosti vas bo, če želite, obiskal naš projektant, nato pa bomo ponudbo po potrebi dopolnili tako, da bo do zadnje podrobnosti ustrezala vašim potrebam. Dorekli bomo površino sončne elektrarne, tip in število fotonapetostnih modulov ter njihove dodatne podrobnosti, vse o optimizatorjih, razsmernikih, nosilni konstrukciji, zaščiti, montaži oziroma krovskih delih, pa o priključitvi na distribucijski sistem, inštalaciji nadzornega sistema … Skratka, nič vam ne bo ostalo prikrito.

Po potrditvi ponudbe sledi podpis, nato pa urejanje vse potrebne dokumentacije in pridobitev potrebnih soglasij. Brez skrbi, poskrbeli bomo tudi za subvencijo Eko sklada, tako da se vam niti s tem ne bo treba ukvarjati. Ko bo vsa dokumentacija urejena, vam bomo sončno elektrarno namestili in jo zagnali, vam pa skrbno predali vse informacije o njenem delovanju in rokovanju z njo. In prav kmalu boste lahko občutili, kako deluje sončna elektrarna pri vas doma.

Pomembno je, da vse postopke, ki so povezani s pridobitvijo dokumentacije in finančnih sredstev, sprožimo pravočasno, pri čemer vam bomo v veliko pomoč. Zavedamo se namreč, da bi tudi vi radi kar najhitreje prišli do želene stopnje samooskrbe.

Je moj objekt primeren za postavitev sončne elektrarne?

Da bo odločitev o postavitvi lastne sončne elektrarne nekoliko lažja, pa si lahko že pred samim povpraševanjem odgovorite na nekaj vprašanj. S pomočjo odgovorov boste kmalu ugotovili, ali je izbrani objekt, pa naj bo to stanovanjsko ali neko drugo poslopje, primeren za izgradnjo elektrarne.

Zdaj, ko veste, kako deluje sončna elektrarna, ste najbrž ugotovili tudi že, da ima ključni vlogo za postavitev optimalno delujoče sončne elektrarne več dejavnikov. Med njimi so zagotovo naklon strehe, postavitev oziroma orientacija objekta, velikost strehe oziroma površine, ki je na voljo in podobno.

Primerno sončno obsevanje je namreč prvi pogoj za sončno elektrarno, ki deluje optimalno. V našem okolju je za postavitev elektrarne za samooskrbo najprimernejša južna lega, torej takšna, pri kateri so fotonapetostni moduli usmerjeni proti jugu, prav tako je pomemben naklon podlage (najprimernejši je 33 stopinj).

Za kar največjo stopnjo samooskrbe z električno energijo mora biti površina tudi dovolj velika, hkrati pa odsvetujemo izgradnjo (pre)velike elektrarne, saj boste morali v tem primeru višek električne energije brezplačno prenesti dobavitelju. Mimogrede: velikost samooskrbne elektrarne je navzgor omejena na 34 kW.

V kolikor torej razmišljate o lastni sončni elektrarni, najprej razmislite, ali sploh izpolnjujete pogoje zanjo. Seveda vam pri tem razmisleku z veseljem pomagamo. Po dogovoru vas bo obiskal naš projektant in vam brezplačno svetoval o kar najoptimalnejši rešitvi. Dobro namreč vemo, da na terenu vladajo omejitve in nikakor vam ne bi prodali nečesa, za kar bi že vnaprej vedeli, da se vam na koncu ne bi obrestovalo. Zadovoljstvo naših strank je namreč tisto, od koder črpamo navdih in motivacijo za nadaljnje delo, hkrati pa tudi za uresničevanje ciljev, ki so skupni vsem nam – čim večjo samooskrbo.

Zdaj, ko ste seznanjeni s podatki o tem, kako deluje sončna elektrarna, ste zagotovo tudi vi korak bližje k manjši odvisnosti od elektrodistribucijskega omrežja.

Deli objavo