samooskrbazelektricnoenergijo-soncne-elektrarne

Kitajska največji proizvajalec sončne energije

Kitajska v očeh svetovne javnosti najbrž ne spada med največje proizvajalce energije s pomočjo obnovljivih virov energije. To mnenje pa negirajo zadnji podatki kitajske Agencije za državno energijo, ki je podala informacijo, da se je proizvodnja električne energije s pomočjo sončnih elektrarn v lanskem letu več kot podvojila. S kapaciteto 77,42 gigavatov je Kitajska odslej največji proizvajalec elektrike s pomočjo sončne energije na svetu, sončne elektrarne pa v tej državi izjemno hitro vse bolj dobivajo mesto med najpogostejšimi viri proizvodnje elektrike.

Vseeno je delež proizvodnje električne energije s pomočjo sončne energije na Kitajskem še vedno izjemno nizko, saj predstavlja le en odstotek celotne proizvodnje elektrike v tej državi. Kljub temu pa si Agencija za državno energijo prizadeva, da bi do leta 2020 zgradili še za 110 gigavatov sončnih elektrarn, s katerimi bi radi v kombinaciji z ostalimi obnovljivimi viri energije poskrbeli za izdatno znižanje proizvodnje elektrike s pomočjo fosilnih goriv.

Kako pa je v Sloveniji? Samooskrba z električno energijo s pomočjo sončnih elektrarn je trend, ki je zaenkrat najbolj privlačen za gospodinjstva ali male poslovne odjemalce.

Vir: Engadget

Deli objavo